fbpx
Εγγραφή podcast εξ αποστάσεως: Πως να ηχογραφήσω remote;

Εγγραφή podcast εξ αποστάσεως: Πως να το κάνετε, τι να προσέξετε και πως τελικά να πετύχετε την ποιότητα που θέλετε.


Σε προηγούμενο μας οδηγό καλύψαμε το ζήτημα του εξοπλισμού για ένα podcast. Όμως, μια μεγάλη πρόκληση που έφερε η πανδημία του Covid-19 ήταν το πως θα ηχογραφήσουμε μια εκπομπή εξ αποστάσεως. Είτε στην εκπομπή σας έχετε συμπαρουσιαστή είτε καλεσμένο είναι πολύ πιθανό να αναζητήσατε έναν οδηγό σαν το παρακάτω.

Επειδή και εμείς μπήκαμε στην διαδικασία να ηχογραφήσουμε εξ αποστάσεως με το Business Undercover Podcast, ψάξαμε, δοκιμάσαμε και τελικά μάθαμε πολλά πράγματα για το remote recording.

Ο Covid έφερε το remote παντού

Όσοι είσαστε στο digital world τότε θα παρατηρήσατε κάτι κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19: ότι όλα πήγαν remote. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα! Εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Και that’s ok – το remote μας δίνει εξαιρετικές δυνατότητες.

Εμείς, αυτές τις δυνατότητες τις μάθαμε μέσω του Business Undercover. Στην αρχή του podcast, η ποιότητα των ηχογραφήσεων θέλαμε να είναι εξαιρετική. Κάθε καλεσμένος επισκεπτόταν το studio μας και ηχογραφούσαμε εκεί. Έπειτα ήρθε το lockdown και δεν υπήρχε σημείο στο περιβάλλον που να μην μας θύμιζε το #MenoumeSpiti. Τελικά μείναμε σπίτι όμως δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε το Business Undercover. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να δοκιμάζουμε την εγγραφή εξ αποστάσεως.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι μπορούσαμε να προσκαλέσουμε στο podcast οποιονδήποτε άνθρωπο είχε σύνδεση στο internet. Το αρνητικό, καλά το μαντέψατε, ήταν ότι η ποιότητα δεν ήταν στα χέρια μας.

Η ποιότητα εξαρτώταν:

  1. Από την σύνδεση στο internet όλων των συμμετεχόντων.
  2. Από τα μικρόφωνα όλων των συμμετεχόντων.
  3. Και φυσικά την εκάστοτε υπηρεσία που χρησιμοποιούσαμε για την κλήση.

Με όσους έχουμε συνεργαστεί και εκπαιδεύσει στο κομμάτι του podcasting, το remote recording πάντα ήταν μια μεγάλη ενότητα, για το πως θα γίνει σωστά και πως θα πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα.

Για αυτό και δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό, για να μοιραστούμε αυτή την τεχνογνωσία μας μαζί σας ώστε να δημιουργήσετε και εσείς εξαιρετικά podcast.

Εγγραφή podcast εξ αποστάσεως με τοπική ηχογράφηση (η καλύτερη λύση)

Η καλύτερη (και ίσως λίγο προχωρημένη) λύση για ηχογράφηση εξ αποστάσεως είναι η τοπική ηχογράφηση. Είναι ο καλύτερος τρόπος καθώς μειώνουμε τελείως την συμπίεση που γίνεται ο ήχος στις διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιούμε για την πραγματοποίηση της κλήσης. Άρα, πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Η ηχογράφηση μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο. Τόσο οιWindows υπολογιστές όσο και οι macOS υπολογιστές έχουν ήδη εγκατεστημένες εφαρμογές ηχογράφησης. Σε περίπτωση που θέλετε μια διαφορετική λύση, το Audacity θα κάνει την δουλειά που θέλετε. Αφού ολοκληρώσετε την ηχογράφηση, το επόμενο βήμα είναι να κάνετε την εξαγωγή σε αρχείο ήχου και να επεξεργαστείτε το επεισόδιο σας.

Αν στο podcast σας συμμετέχετε μόνο εσείς ή και ο συμπαρουσιαστής σας τότε η διαδικασία είναι απλή και εύκολη. Αν φιλοξενείτε κάποιον καλεσμένο/η θα πρέπει να τον ενημερώσετε για το πως πρέπει να κάνει την ηχογράφηση (είναι μια πρόκληση αυτό).

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε αυτήν την λύση η ποιότητα εξαρτάται και από μικρόφωνο των συμμετεχόντων μας. Αν το μικρόφωνο τωνσυμμετεχόντων είναι κακό τότε θα είναι και το τελικό αρχείο κακό.

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε το εξής. Καθώς κατά την διάρκεια της επεξεργασίας θα πρέπει να συγχρονίσετε σωστά τα διαφορετικά αρχεία ήχου που θα έχετε στη διάθεση σας τότε πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το κάνετε αυτό. Μια λύση είναι να μετρήσετε αντίστροφα και να χτυπήσετε παλαμάκι όσοι συμμετέχετε στην κλήση. Έτσι, κατά την διάρκεια της επεξεργασίας θα μπορείτε να βρείτε ακριβώς το σημείο που πρέπει να συγχρονιστούν τα αρχεία ήχου.

Εγγραφή podcast εξ αποστάσεως με εφαρμογές ηχογράφησης

Υπάρχουν προγράμματα, συνήθως επί πληρωμή, που μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση στον υπολογιστή σας και να ηχογραφήσουν μια κλήση στο Skype. Συνήθως αυτά τα προγράμματα λειτουργούν μόνο με το Skype για διάφορους, τεχνικούς κυρίως, λόγους. Επομένως, οι 2 παρακάτω εφαρμογές υποστηρίζουν μόνο ηχογράφηση Skype κλήσεων.

Από τα πιο γνωστά είναι το Call Recorder της Ecamm. Το συγκεκριμένο είναι μόνο για macOS και δεν υποστηρίζει την νέα γενιά επεξεργαστών της εταιρείας παρά μόνο τους υπολογιστές με intel επεξεργαστές. Για τους νέους επεξεργαστές της εταιρείας, η Ecamm έχει αναπτύξει μια νέα λύση.

Μια λύση για τα Windows PCs είναι το Talk Helper. Υποστηρίζει τις εκδόσεις Windows Vista, 7, 8, 8.1 και 10.

Ένα πρόβλημα με τις δύο παραπάνω εφαρμογές είναι πως αν κατά την διάρκεια της κλήσης υπάρξουν προβλήματα με την σύνδεση στο internet τότε αυτό θα ακουστεί και στην ηχογράφηση μας. Επίσης, ο ήχος δεν θα έχει τόσο καλή ποιότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς οι συγκεκριμένες εφαρμογές ηχογραφούν τον ήχο που “έρχεται” από την Skype κλήση, άρα έρχεται με τα διάφορα φίλτρα και συμπιέσεις που γίνεται ο ήχος.

Εγγραφή podcast εξ αποστάσεως μέσα από την κλήση

Αν ψάχνουμε κάτι πιο απλό και χωρίς πολλά-πολλά τότε μια ακόμη λύση είναι η απλή ηχογράφηση της κλήσης μέσα από την εκάστοτε εφαρμογή που χρησιμοποιούμε.

Υπηρεσίες όπως το Skype, Zoom και Microsoft Teams δίνουν την δυνατότητα ηχοφράφησης της κλήσης με ένα κλικ. Όπως και στην ακριβώς από πάνω λύση η ποιότητα είναι κάτι που μπορεί να σας ενοχλήσει λίγο για τους ίδιους λόγους που περιγράφουμε επάνω.

Μια ακόμη λύση που αξίζει να αναφέρουμε είναι το Zencastr. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει free & paid plans και δίνει διάφορες λειτουργίες όπου βοηθούν τους podcasters να ηχογραφήσουν από μακριά και με, όσο γίνεται, καλύτερη ποιότητα.

Αν προχωρήσετε με αυτή την λύση, είναι πιθανό αυτές οι υπηρεσίες να σας δημιουργήσουν ένα αρχείο βίντεο αντί ήχου. Πολύ εύκολα μπορείτε να μετατρέψετε το βίντεο σε ήχο.

Τελικά αξίζει η ηχογράφηση εξ αποστάσεως;

Εξαρτάται τι θέλετε να κάνετε και πόσο πολύ σας ενδιαφέρει η ποιότητα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα και το budget δεν είναι πρόβλημα για εσάς τότε μπορείτε να στείλετε στουςσυμμετέχοντες ένα μικρόφωνο και να ηχογραφήσετε τοπικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το remote recording είναι μια εύκολη λύση και σας δίνει την δυνατότητα να φιλοξενήσετε ανθρώπους στο podcast σας χωρίς να σας ενδιαφέρουν τα γεωγραφικά όρια.

Καλές ηχογραφήσεις 🎙

O314 Creative Marketing Services

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.