fbpx
Πώς να προωθήσω το podcast μου;

Πώς να προωθήσω το podcast μου: Ένας οδηγός με ιδέες για να προωθήσετε το podcast σας και να αποκτήσετε περισσότερους ακροατές.


Τα podcast σας είναι εκεί έξω. Είναι διαθέσιμο και μπορεί να το ακούσει οποιοσδήποτε άνθρωπος στον πλανήτη. Όμως, κάπως πρέπει να φτάνετε στα αυτιά του κοινού σας. Και ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι είναι να φτάνετε στα αυτιά νέου κοινού.

Πως να προωθήσω το podcast μου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και με ένα google search είμαι σίγουρος πως μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερους από τους παρακάτω. Δεν υπάρχει “ταβάνι” στις ιδέες και στους τρόπους προώθησης ενός podcast. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε προωθητικές ενέργειες που σχετίζονται με το ίδιο το κοινό σας.

Στην συνέχεια, θα βρείτε προτεινόμενους τρόπους που έχουμε δουλέψει στο Business Undercover και σε συνεργασίες μας.

#1 Προσθέστε το podcast σας σε όσα περισσότερα directories & apps μπορείτε

Αφού ανεβάσετε το podcast σας σε μια υπηρεσία podcast hosting τότε η εκπομπή σας είναι online! Όμως, το κοινό έχει συνηθίσει να ακούει podcasts στα αγαπημένα του apps και πρέπει η εκπομπή σας να βρίσκεται και εκεί.

Τα directories & apps είναι πολλά. Και το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Για παράδειγμα, πρόσφατα το Facebook πρόσθεσε τα podcasts στην πλατφόρμα του.

Για να το κάνετε αυτό πρέπει να είστε updated με το τι podcast directories & apps υπάρχουν. Στο blog της O314 έχουμε γράψει ένα άρθρο με τα μεγαλύτερα podcast directories και πως μπορείτε να προσθέσετε το podcast σας εκεί.

#2 Έχετε ιστοσελίδα; Και τι κάνετε για το SEO αυτής;

Η ιστοσελίδα είναι σημαντική για κάθε digital οντότητα καθώς είναι ένα “σπίτι” για αυτό που δημιουργείτε. Στο podcasting είναι εξίσου σημαντική μια ιστοσελίδα για πολλούς λόγους.

Ένας από αυτούς είναι ότι μπορείτε να οργανώσετε το περιεχόμενο σας. Για παράδειγμα στο Business Undercover έχουμε οργανώσει τις εκπομπές σε κατηγορίες και tags (ετικέτες) και αυτό βοηθάει το κοινό να βρίσκει τις θεματικές που θέλει και τους καλεσμένους που θέλει. Η οργάνωση βοηθάει το ήδη υπάρχων αλλά και το νέο κοινό σας να ανακαλύψει το περιεχόμενο που δημιουργείτε.

Αν μπείτε στην διαδικασία να κάνετε ιστοσελίδα τότε σίγουρα θα πρέπει να φροντίσετε το SEO (Search Engine Optimization). Το SEO είναι μια σειρά από τεχνικές αλλαγές και βελτιώσεις στον τρόπο γραφής που βοηθούν την ιστοσελίδα μας να ανεβαίνει πιο ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (πχ Google).

Αυτό φυσικά και είναι σημαντικό! Φανταστείτε κάποιος/α να αναζητήσει digital marketing podcast στην Google και να εμφανιστεί το Business Undercover. Για να ξεκινήσετε με το SEO μπορείτε να ακούσετε τα επεισόδια για SEO του Business Undercover.

#3 Social Media έχετε; Και τι ανεβάζετε σε αυτά;

Φυσικά και τα social media είναι σημαντικά. Είναι κανάλια επικοινωνίας όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του πιθανού -και όχι μόνο- κοινού σας. Το σημαντικό εδώ είναι πως κάπως πρέπει να κάνετε τα social media να θυμίζουν στο ήδη υπάρχων κοινό ότι ανέβηκε ένα επεισόδιο αλλά και να προωθούν το podcast σας σε νέο κοινό. Αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας κίνητρο στους followers να κάνουν share τα posts σας με τους φίλους τους σε μηνύματα, ή σε stories, κτλ.

Τέλος, φροντίστε στα κάθε social media account να έχετε όλες τις πληροφορίες για το podcast σας και αυτές να είναι σωστές. Προσθέστε το URL του podcast σας στο bio ή στο about section και χρησιμοποιήστε λέξεις που αναζητεί ο κόσμος όταν ψάχνει κάτι, για παράδειγμα προσθέστε στο bio σας το “digital marketing podcast” και είναι πιθανό όταν ένας χρήστης ψάχνει αυτόν τον όρο να εμφανιστεί το δικό σας social media account.

#4 Newsletter έχετε; Αν όχι, εδώ θα βρείτε λόγους για να κάνετε

Καλά τα social media όμως πρέπει να επενδύσετε σε κανάλια που σας ανήκουν 100%. Στα social media accounts σας, οι followers σας δεν σας ανήκουν και αν αλλάξει κάτι στον αλγόριθμό του εκάστοτε μέσου τότε ξαφνικά μπορεί να μειωθεί το reach των posts σας. Ένας τρόπος είναι να επενδύσετε σε κανάλια επικοινωνίας όπου σας ανήκει το 100% του connection με τον follower σας. Καλά το καταλάβατε, θα μιλήσουμε για newsletter & email marketing.

Αν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα Mailchimp και στο μέλλον γίνει πιο ακριβή ή κάνουν μια δυσάρεστη αλλαγή τότε η διαδικασία εξαγωγής των email και εισαγωγή σε άλλη πλατφόρμα είναι εξαιρετικά εύκολη. Αυτή την διαδικασία δεν θα μπορούσατε να την κάνετε σε κανένα social media platform.

Επίσης σημαντικό είναι ότι μπορείτε να κάνετε personalize τα μηνύματα που φτάνουν στο κοινό σας χρησιμοποιώντας το όνομα τους ή στέλνοντας περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.

#5 Word-of-mouth & Networking

Το word-of-mouth marketing είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να προσπαθείτε το περιεχόμενο σας να είναι τόσο καλό ώστε να κάνετε το κοινό σας να μιλάει για την εκπομπή σας σε φίλους και γνωστούς. Αυτό φυσικά και δουλεύει, με έχω “πιάσει” αρκετές φορές να μιλάω για τα αγαπημένα μου podcasts και καλεσμένους αυτών σε φίλους μου. Και μαντέψτε, μετά έγιναν και αυτοί ακροατές.

Τέλος, το networking είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να σας ανοίξει διαφορετικές πόρτες & συνεργασίες. Μπορείτε να κάνετε networking σε events (που σχετίζονται με την θεματολογία της εκπομπής σας), ακόμη και σε facebook groups!

So, what’s next?

Οι παραπάνω προτάσεις είναι 5 βασικά βήματα για το πως να προωθήσετε το podcast σας και όπως έγραψα παραπάνω, δεν υπάρχει ταβάνι. Μπορείτε να κάνετε συνεργασίες με επιχειρήσεις και να δημιουργήσετε περιεχόμενο μαζί ή μπορείτε να ξεκινήσετε να ανεβάζετε τα επεισόδια σας σε μορφή βίντεο στο YouTube. Το σημαντικό είναι να έχετε δημιουργικότητα, να φτιάξετε ένα πλάνο και να είστε προσηλωμένοι στο να προωθήσετε το podcast σας.

O314 Creative Marketing Services

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.