fbpx
Πως κάνω το δικό μου podcast

Το podcasting στην χώρα μας βιώνει μεγάλη αποδοχή και ανάπτυξη και έτσι το “πως να κάνω το δικό μου podcast” είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε.

Ο ήχος μου άρεσε από μικρή ηλικία, το ράδιο και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί ήταν κάτι το οποίο με έμπνεε και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήθελα να ασχοληθώ κάποια στιγμή. Κάπως, το 2012 στήνουμε με φίλους ένα web radio, το 2014 είχαμε κάνει προσπάθειες για ένα podcast και το 2016 δημιουργήσαμε το μαθητικό ραδιόφωνο του ΓΕΛ Ευκαρπίας.

Σήμερα, είμαι συμπαρουσιαστής του podcast επιχειρηματικότητας Business Undercover. Ενώ τρέχουμε projects όπως το Δελτίο Καλών Ειδήσεων του United For Good και έχουμε αναλάβει podcast συνεργατών μας.

Ο ήχος είναι το μέλλον & Το podcasting στην Ελλάδα

Ο ήχος είναι κάτι το εξαιρετικό. Μπορείς να σκεφτείς πόσο συχνά έχουμε τον ήχο μέσα στη μέρα μας; Πόσο συχνά ακούς μουσική; Ή δουλεύεις και “παίζει” στο background η τηλεόραση ή το Spotify; Και κυρίως, όταν είσαι στο αυτοκίνητο, ακούς ραδιόφωνο ή παίζει κάτι στο κινητό.

Πριν κάποια χρόνια μας λέγαμε ότι το βίντεο είναι το μέλλον. Όμως όχι, το μέλλον είναι το βίντεο ο ήχος. Αυτό το βλέπουμε από τις personal assistant τεχνολογίες (Google Assistant, Siri, Alexa). Επίσης έχει μεγάλη σημασία να πάμε πίσω στο 2019 στην ανακοίνωση του Spotify ότι θέλει να γίνει ένα audio-first platform. Ενώ, οι περισσότεροι που ασχολούνται με την τεχνολογία και το digital θα έχουν ακούσει σίγουρα για το Clubhouse, ένα audio-only social app.

Στην 1η καραντίνα της πανδημίας του Covid-19 στην χώρα μας, το podcast συστήθηκε για τα καλά στο Ελληνικό κοινό! Με πολλούς και μεγάλους “παίκτες” να μπαίνουν στην αγορά και να βλέπουμε εκπομπές με πολλές και διαφορετικές θεματολογίες.

Ένα πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο που ηχογραφήσαμε στο Business Undercover αφορά για το Podcast για Επιχειρήσεις & Ελεύθερους Επαγγελματίες με την Φύλλις Γαβριηλίδου και τον Δημήτρη Γκιόκα από το The Brain Hacking Academy.

Πως να κάνω το δικό μου podcast;

Σε αντίθεση με την δημιουργία βίντεο, το podcasting είναι πολύ πιο εύκολο. Ο εξοπλισμός και η επένδυση είναι πολύ πιο μικρή και για αυτό είναι προσιτό στους ανθρώπους που έχουν ιδέες για εκπομπές είτε ακόμη και επιχειρήσεις. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα podcast με προωθητικό σκοπό είναι το παρακάτω.

Τι θέλω να κάνω; Ιδέες για podcast

Πριν πούμε οτιδήποτε πρέπει να βρούμε μια ιδέα. Τι πάμε να κάνουμε και γιατί; Είναι πολύ καλή ιδέα το podcast που θα ξεκινήσεις να είναι σχετικό με εσένα σαν προσωπικότητα ή την επιχείρηση σου.

Αν ξεκινάς το δικό σου podcast από προσωπικό ενδιαφέρον, τότε το θέμα που θα μιλάς στα επεισόδια πρέπει να σου αρέσει. Γιατί αν δεν σου αρέσει τότε αυτό θα “βγει” στο κοινό και θα δυσκολεύονται να συντονιστούν. Αν σε ενδιαφέρει το εκάστοτε θέμα τότε μπορείς να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις και να φέρεις πιο σχετικούς καλεσμένους.

Ενώ αν θέλεις να ξεκινήσεις ένα podcast για την επιχείρηση σου τότε θα πρέπει να σχετίζεται με την δραστηριότητα της επιχείρησης και τους πιθανούς πελάτες σου. Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, τότε εδώ δώσε προσοχή: μην προσπαθείς να προβάλεις τα προϊόντα σου συνέχεια. Μπορείς να το κάνεις με έναν ωραίο, έξυπνο και διακριτικό τρόπο. Θα άκουγες ποτέ ένα podcast που για 20-30 λεπτά προσπαθούσε να σε πείσει για το τι καλά και ποιότητα είναι τα προϊόντα της επιχείρησης;

Τέλος, πρέπει να βρεις το format της εκπομπής. Θα έχεις καλεσμένο/η; Πόση ώρα θα κρατάει το κάθε επεισόδιο; Και κάθε πότε θα ανεβαίνει, θα ανεβαίνει κάθε εβδομάδα; Ποια μέρα της εβδομάδας;

Εξοπλισμός για podcasting

Όπως ανέφερα πιο πάνω, το podcasting δεν απαιτεί μεγάλη επένδυση σε εξοπλισμό. Ένα καλό USB μικρόφωνο μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά. Ενώ αν θέλεις να το εξελίξεις ακόμη περισσότερο τότε θα μπορείς να δεις για κονσόλες, κάρτες ήχου και επαγγελματικά μικρόφωνα.

Εμείς, για την εγγραφή του Business Undercover και του Δελτίου Καλών Ειδήσεων του United For Good, χρησιμοποιούμε κονσόλα, κάρτα ήχου και επαγγελματικά μικρόφωνα και για τις εγγραφές από απόσταση συνδυάζουμε τον παραπάνω εξοπλισμό με USB μικρόφωνα.

Πως να κάνω ηχογράφηση και επεξεργασία το podcast μου;

Η διαδικασία της ηχογράφησης είναι εξίσου εύκολη διαδικασία. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα πρόγραμμα ηχογράφησης, ένα δωρεάν πρόγραμμα είναι το Audacity (Windows & macOS) ενώ για τους χρήστες macOS μια ακόμη δωρεάν και εξαιρετική λύση είναι το Garageband.

Για να ξεκινήσεις την ηχογράφηση, άνοιξε το πρόγραμμα που επιθυμείς. Έλεγξε ότι είναι επιλεγμένο το σωστό μικρόφωνο και απλά πάτησε το κόκκινο κουμπί!

Για την επεξεργασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παραπάνω προγράμματα. Μπορείς να αφαιρέσεις σημεία με λάθη ή να προσθέσεις κάποια μουσική (χωρίς πνευματικά δικαιώματα πάντα). Κάνε εξαγωγή τον ήχο σε αρχείο MP3 και είμαστε έτοιμοι για το release!

Πως ανεβάζω το podcast μου στο Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts;

Για αρχή πρέπει να δημοσιεύσουμε την εκπομπή μας σε κάποια πλατφόρμα που φιλοξενεί podcasts. Δύο δωρεάν επιλογές είναι το Anchor και το Castbox. Εμείς χρησιμοποιούμε και τα 2, με μεγαλύτερη προτίμηση και αγάπη για το Anchor.

Σαφώς, υπάρχουν υπηρεσίες επί πληρωμή που θα αναλάβουν την φιλοξενία της εκπομπής σου και αντίστοιχα θα σου προσφέρουν πιο πλούσια εργαλεία και στατιστικά.

Όταν ολοκληρώσεις το στήσιμο του account σου τότε μπορείς να ανεβάσεις το πρώτο σου επεισόδιο! Προτιμούμε το Anchor γιατί μπορεί να κάνει διανομή το podcast σου σε πολλές podcast πλατφόρμες όπως το Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts. Ενώ αν χρησιμοποιήσεις το Castbox θα πρέπει να το κάνεις μόνος/μόνη αυτό το βήμα.

Πως να κάνω το δικό μου podcast για να φέρω πωλήσεις ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα;

Αν μιλάμε για μια επιχείρηση ή κάτι που θέλουμε να έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (πχ πωλήσεις) τότε σίγουρα πρέπει να μιλήσεις με ανθρώπους του χώρου για το πως πρέπει να στηθεί ένα podcast αλλά και ανθρώπους που γνωρίζουν από στρατηγική επιχειρήσεων.

Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τακτικές telemarketing στο podcasting γιατί πολύ απλά ο χρήστης θα γυρίσει στο επόμενο podcast και δεν θα ασχοληθεί ποτέ ξανά μαζί μας. Ενώ όταν μιλήσεις με φίλους και γνωστούς του είναι πιθανό να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για το podcast μας.

Προσπαθούμε μέσα από την εκπομπή μας να δίνουμε περιεχόμενο με αξία στο κοινό, γιατί μόνο έτσι θα επιστρέψει ξανά να ακούσει την εκπομπή μας.

Με το Business Undercover Podcast, πραγματοποιούμε το online πρόγραμμα για το πως να ξεκινήσεις το δικό σου podcast, με οδηγίες για την ηχογράφηση, επεξεργασία και πολλά άλλα γύρω από το podcasting!

Δωρεάν course από το Business Undercover: How To Start Your Podcast

Πάμε να κάνουμε πράξη του δικό σου podcast;

O314 Creative Marketing Services

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.