fbpx
Χρηματοδότηση Startup: Venture Capitals, Angel Investors & ΕΣΠΑ — Γιώργος Κόκκας

Ο Γιώργος Κόκκας, Director of Entrepreneurship Hub του ACT, στο Business Undercover για να μιλήσουμε για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων & startups.

Στο επεισόδιο συζητάμε:
  • Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχουν οι startups στην εύρεση χρηματοδότησης
  • Τι είναι οι μικροπιστώσεις και τα μικροδάνεια
  • Πως μπορούν οι startups να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ
  • Υπάρχουν τύποι startups που ευνοούν τις χρηματοδοτήσεις από Venture Capitals και άλλες που δεν ευνοούν; Για ποιου είδους startups είναι τα VC
  • Τι είναι οι angel investors; Υπάρχουν στην Ελλάδα;
  • Τι είναι το crowdfunding

Βρες τον Γιώργο Κόκκα και το Entrepreneurship Hub του ACT

Αρχή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η ιδέα. Αυτή θα είναι ο πυρήνας της επιχείρησης και σε μεγάλο βαθμό, η αξία της. Η ιδέα πρακτικά περιλαμβάνει τον εντοπισμό ενός προβλήματος ή μιας ανάγκης που υπάρχει στην αγορά και η δημιουργία υπηρεσιών ή προϊόντων που το λύνουν ή την καλύπτουν.

Σίγουρα, το να βρεις αυτή την ιδέα είναι η πρώτη πρόκληση. Μπορεί να σου έρθει ως αναλαμπή ή μετά από σημαντικό διάστημα έρευνας και ενασχόλησης με ένα ζήτημα.

Όμως, η πρώτη μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια startup ή μικρή επιχείρηση, είναι η εύρεση χρηματοδότησης.

Το στάδιο που μια startup θα απευθυνθεί σε επενδυτές, ώστε να στηρίξουν την ιδέα και να συμβάλλουν στην υλοποίηση της, είναι διαφορετικό ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες της.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η χρηματοδότηση, είναι τα πρώτα “καύσιμα” που θα λάβει μια νεοφυής επιχείρηση για να ξεκινήσει το ταξίδι της.

Είναι η πρώτη ώθηση που θα τη βοηθήσει να μεγαλώσει το ανθρώπινο δυναμικό της, να επενδύσει στην ανάπτυξη του προϊόντος/υπηρεσίας, στη διαφήμιση καθώς και να καλύψει τρέχοντα έξοδα.

Οι κυριότερες μορφές χρηματοδότησης

Αναλόγως το είδος της startup ή μικρής επιχείρησης καθώς και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, υπάρχουν διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης που μπορεί να αξιοποιήσει.

Μικροπιστώσεις – Μικροδάνεια

Οι μικροπιστώσεις αποτελούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 3.000€ έως 25.000€ τα οποία απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις και άνεργους που θέλουν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

Συνήθως χορηγούνται από τράπεζες και οι εγγυήσεις παρέχονται από εξειδικευμένους δημόσιους φορείς.

Παράλληλα με τη χρηματοδότηση, είναι πιθανό οι φορείς να προσφέρουν υποστήριξη και εκπαίδευση, με στόχο τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ του φορέα πίστωσης και του δανειολήπτη.

Το ποσό του δανείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδυτικές δαπάνες.

Χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ

Το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, με την υποστήριξη φορέων όπως τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω του ΕΣΠΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί, καθώς και οργανώσεις ή ιδιώτες, μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν ή ενισχύσουν τη δραστηριότητα τους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσιεύονται νέα προγράμματα που στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, με τελευταίο πρόγραμμα το e-Λιανικό.

Venture Capitals

Τα Venture Capitals ή στα Ελληνικά: Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών, είναι μια σχετικά νέα μέθοδος επενδύσεων για startups που βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια ή σε που βρίσκονται ένα βήμα πριν το exit.

Συνήθως, τα Venture Capitals εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες αγορές, για τις οποίες αναζητούν και υποστηρίζουν startups.

Οι startups που έχουν μεγάλες πιθανότητες να λάβουν κάποια χρηματοδότηση από VC, συνήθως ασχολούνται με την τεχνολογία, χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα.

Αυτό που ισχύει πάντα είναι ότι οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ή η τεχνολογία που χρησιμοποιούν παρουσιάζει κάποια καινοτομία, είναι από τα φαβορί να λάβουν χρηματοδότηση.

Angel Investors

Angel Investors ή Επενδυτικοί Άγγελοι, χαρακτηρίζονται οι επενδυτές/τριες ή ομάδας επενδυτών/τριων που επενδύουν τα δικά τους κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επενδύουν μικρά ποσά, σε startups που βρίσκονται στα αρχικά τους βήματα και τους βοηθούν οικονομικά να διαμορφώσουν τα προϊόντα τους και να μπουν στην αγορά.

Ένας/μια Angel Investor συνήθως επενδύει προσωπικά κεφάλαια από 20.000 μέχρι περίπου 100.000 ευρώ. Αν είναι περισσότεροι/ες του/της ενός/μιας, τότε το επενδυόμενο ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Crowdfunding

Το Crowdfunding είναι ακόμη μια μέθοδος χρηματοδότησης που πραγματοποιείται μέσω της συλλογικής προσπάθειας απλών ανθρώπων, που λειτουργούν ως μικροί επενδυτές.

Οι πλατφόρμες crowdfunding, προσφέρουν μια ενιαία πλατφόρμα για να χτίσεις, παρουσιάσεις και να μοιραστείς την επιχειρηματική σου ιδέα με το κοινό.

Με αυτή τη μέθοδο, είναι πιο εύκολο να βρείς ενδιαφερόμενα μέρη που πιθανώς να ενδιαφερθούν στο να υποστηρίξουν την ιδέα σου. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, από την επένδυση χρημάτων σε αντάλλαγμα μετοχικού κεφαλαίου είτε από την συνεισφορά μόλις 10€ σε αντάλλαγμα κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Περισσότερο περιεχόμενο για την επιχειρηματικότητα

Αν θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα για το χώρο των startups και της επιχειρηματικότητας σου προτείνουμε να ακούσεις:

Microsoft for Startups & εμπειρίες από τον χώρο — Σουζάνα Θεοδωρίδου

Ελληνικές Startups: Εμπειρίες & ιστορίες από έναν Έλληνα Startuper — Θάνος Παράσχος

Startups & Πως να πουλήσεις την ιδέα σου — Λευτέρης Παπαγεωργίου

BU+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.