fbpx
leadership

Το leadership πάντοτε ήταν μια “λεπτή” ικανότητα. Οι αντίξοες συνθήκες είναι εδώ για να μας το θυμίσουν.

Το leadership είναι ένας όρος που στα ελληνικά μεταφράζεται ως “ηγεσία”. Ο λόγος που δε χρησιμοποίησα αυτό τον όρο, είναι γιατί στη χώρα μας έχει μια αρνητική έννοια.

Τα λάθη του παρελθόντος, από πολιτικούς αρχηγούς έως διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων, έχουν φορτίσει αυτόν τον όρο αρνητικά.

Ηγέτης δεν είναι μια θέση ή ένας τίτλος. Ορίζει τον άνθρωπο που λειτουργεί για να αναδείξει τις εξαιρετικές ικανότητες των γύρω του, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουν ένα κοινό σκοπό.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που το leadership αποτελεί μια “λεπτή” ιδιότητα. Και ο λόγος που είναι καίριας σημασίας για τις όποιες περιόδους αβεβαιότητας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα γεγονότα που συμβαίνουν είναι πρωτόγνωρα για τα τελευταία 70+ χρόνια. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν μας απειλεί μόνο οικονομικά, αλλά απειλεί το ίδιο το κέντρο του πολιτισμού μας, την ανθρώπινη ζωή.

Αξίζει να ακούσετε την εκπομπή όπου φιλοξενήσαμε τον κ. Δημήτρη Μπουραντά, καθηγητή management και πρύτανη του New York College.

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας

Ως άνθρωποι, έχουμε χτίσει ολόκληρο τον πολιτισμό μας πάνω σε θεμέλια όπου μας κάνουν να αισθανόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι για το μέλλον.

Βιολογικά, οποιαδήποτε κατάσταση δεν γνωρίζουμε, προκαλεί στρες στον οργανισμό μας, ως μια προειδοποιητική ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πολλές φορές αυτό το στρες μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και να βρούμε λύσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε.

Όμως, εξίσου πολλές φορές, μας οδηγεί στο απόλυτο μπλοκάρισμα. Οι δημιουργικές μας ικανότητες μειώνονται δραστικά και οι αποφάσεις μας αφορούν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση.

Oι σύγχρονοι εργαζόμενοι, καταιγίζονται καθημερινά από αγχωτικές καταστάσεις που χρειάζεται να επιλύσουν. Αλλαγές τις τελευταίας στιγμής σε κάποια παραγγελία, back-to-back παρουσιάσεις σε νέους πελάτες, αντιμετώπιση παραπόνων από καταναλωτές κ.α.

Οπότε καταλαβαίνουμε το πόσο μεγάλη επίδραση μπορεί να έχει στην ψυχολογία και στην απόδοση τους, μια ευρύτερη κατάσταση σύγχυσης, που απειλεί εμάς και τους αγαπημένους μας.

Ο ρόλος του leadership

Υπεύθυνος-η για να βοηθήσει τους υπαλλήλους του να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση είναι ο-η leader της εκάστοτε επιχείρησης.

Σε τέτοιες περιόδους, αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι υπάλληλοι σου είναι να νιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλείς.

Ως leader, χρειάζεται να προσαρμόσεις τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας, ώστε η ασφάλεια τον ανθρώπων σου να είναι μία από τις προτεραιότητας της επιχείρησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, οικονομική ενίσχυση, ψυχολογική συμβουλευτική ή ό,τι άλλο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους σου να αισθανθούν καλύτερα.

Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενός/μιας leader, είναι η ικανότητα να είναι ευάλωτος-η. Ίσως φαίνεται οξύμωρο, αλλά το να δείξεις ότι και εσύ ο-η ίδιος-α, επηρεάζεσαι από την κατάσταση, θα κάνει τους υπαλλήλους σου να δεθούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Το να είσαι δυνατός-η, σημαίνει πως μπορείς να αποδεχτείς και τις αδυναμίες σου. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα, είναι το μήνυμα του CEO της Airbnb στους υπαλλήλους του, για τις αλλαγές που θα χρειαζόταν να γίνουν κατά το 1ο κύμα του covid-19.

Lead by example. Ως ηγέτης, εσύ είσαι εκείνος-η που ανοίγει το δρόμο για τους εργαζόμενους του να σε ακολουθήσουν. Χρειάζεται να λειτουργείς με τέτοιο τρόπο, που να δείχνει στην πράξη πως εφαρμόζεις όλα όσα ζητάς από τους υπαλλήλους σου να κάνουν.

Αν περιμένεις από τους υπαλλήλους σου να δεχτούν μειώσεις στο μισθό τους, τότε θα πρέπει να κάνεις μειώσεις πρώτα στο δικό σου μισθό.

Αν περιμένεις να δουλέψουν παραπάνω ώρες για να μπορέσετε να παραμείνετε βιώσιμη εταιρεία, τότε εσύ θα πρέπει να είσαι εκείνος-η που θα δουλεύει περισσότερο από όλους.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία στη θεωρία, αλλά η πραγματική επίδραση έρχεται μόνο όταν γίνουν στην πράξη.

Πως μπορείς να τα κάνεις πράξη

  • Αξιολόγησε την κατάσταση των εργαζομένων σου. Πριν κάνεις το οτιδήποτε, χρειάζεται να γνωρίζεις πως αισθάνονται οι υπάλληλοι σου για την κατάσταση. Ιδανικά, μια τέτοιου είδους επικοινωνία θα ήταν πιο αποτελεσματική αν γινόταν σε κάποιο one-to-one meeting με τον κάθε υπάλληλο. Μια παραλλαγή, είναι ο κάθε team leader να κάνει κάποια meetings με το κάθε μέλος της ομάδας του και να σας μεταφέρει την πληροφορία. Αντίστοιχα, εσύ θα χρειάζεται να κάνεις το ίδιο με τους team leaders.
  • Δημιούργησε ένα πλάνο αντιμετώπισης των αναγκών. Αφού εντοπίσεις τις ανασφάλειες των υπαλλήλων σου, χρειάζεται να κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες για να τα αντιμετωπίσεις.
  • Εφάρμοσε τις αλλαγές, συνέχισε να λαμβάνεις feedback, προσάρμοσε το πλάνο σου. Καλές οι ιδέες, αλλά δεν έχουν καμία δύναμη αν δεν εφαρμοστούν. Βάλε σε δοκιμή το πλάνο σου και δες τα αποτελέσματα που θα φέρει. Συνέχισε να λαμβάνεις feedback και προσάρμοσε τη στρατηγική σου ανάλογα με τα αποτελέσματα.
  • Lead by example. Ένας/μια leader αποτελεί πρότυπο για τους εργαζόμενους του. Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις σε εκείνους, εφαρμόζοντας όλα όσα τους ζητάς να κάνουν.

Το να είσαι leader ίσως να μην είναι εύκολο, αλλά σίγουρα σε ανταμείβει με πολλά πράγματα.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το leadership, ακούγοντας το επεισόδιο μας με τοn Γιάννη Χαρχαντή.

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τις αλλαγές που επέφερε ο covid-19 στις επιχειρήσεις στο σχετικό μας άρθρο.

Ενδιαφέρεσαι για την ηγεσία; Άκουσε το επεισόδιο μας με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Μπουραντά, σχετικά με την Ηγεσία, το Management και την αντιμετώπιση κρίσεων!

BU+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.